Aircocheck

Tegenwoordig zijn vele personenauto’s en bedrijfswagens voorzien van airco. Niet alleen zorgt airco voor meer comfort bij warme dagen, ook in de winter voorkomt airco dat uw ruiten beslaan. Ook draagt het bij aan de veiligheid. Een aangename temperatuur in de auto draagt namelijk bij aan een optimaal concentratievermogen van de bestuurder.

 

Belang van onderhoud aan uw airco

Voor een goed werkend aircosysteem is onderhoud belangrijk. Ieder aircosysteem verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar, waardoor de werking na verloop van tijd minder wordt. Ook zorgt de koudemiddel voor smering van het aircosysteem. Wanneer de hoeveelheid koudemiddel te ver is gezakt, wordt de compressor van de airco onvoldoende gesmeerd wat kan leiden tot grote schade. Reparatie van de compressor kan wel € 500,- of meer kosten.

 

Vakgarage voor professionele controle van het aircosysteem

Het is van belang om uw aircosysteem regelmatig te controleren zodat de optimale werking gewaarborgd blijft. Deze controle dient op professionele wijze te worden uitgevoerd en daar kan Vakgarage Dijkstra mee van dienst zijn. Vakgarage heeft een speciaal controle- en onderhoudsprogramma ontwikkeld gericht op aircosystemen.

 

De werking van het aircosysteem

Een aircosysteem bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk koudemiddel circuleert. Door verandering van druk kan de temperatuur worden beïnvloed. Op deze manier wordt instromende warme buitenlucht door de airco afgekoeld. De airco bestaat uit verschillende onderdelen:
De compressor verplaatst het gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
Door de condensor wordt het opgewarmde koudemiddel gepompt. Hier staat het zijn warmte af aan de rijwind of middels een ventilator. Door de daling in temperatuur wordt het koudemiddel vloeibaar.
De filterdroger zorgt voor verwijdering van vuil en vocht.
Het vloeibare koudemiddel stroomt naar het expansieventiel. Door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten, reduceert de hoge druk van het koudemiddel.
Eenmaal in verdamper wordt het koudemiddel weer gasvormig. De lage druk zorgt er voor dat het gaat koken. Dit onttrekt warmte aan de buitenlucht. De aanjager blaast deze koele lucht langs de verdamper in de auto.

 

Airco tips

Door de airco minstens één keer per week 10 minuten aan te zetten, worden lekkages en nare luchtjes voorkomen.
Het verschil met de buitentemperatuur dient niet groter te zijn dan 6 graden. Met het kort openzetten van de ramen en deuren, is de meeste warmte al verdwenen.

 

Op zoek naar een occasion!Laat uw airco checkenLaat uw banden controleren
Voer uw kenteken in om alles over uw auto te weten te komen
Zoek mijn auto
Wilt u altijd op de hoogte zijn van de laatste Vakgarage nieuwtjes, prijsvragen en aanbiedingen?